Co.R.T. (Cognitive Research Trust) este cea mai des folosită metodă de dezvoltarea directă a gândiriidin lume și e utilizată în prezent de peste 7 milioane de elevi și studenți din peste 30 de țări, printre care UK, SUA, Canada, Australia, Irlanda, Japonia și Singapore. Este un pachet de 60 de lecții și a fost conceput de Dr. Edward de Bono (cu dublă specializare, în medicină și psihologie) la Universitatea Cambridge.
„ Programul CoRT are un impact considerabil asupra gândirii… CoRT este direct, ingenios si relativ ușor de aplicat. Inteligența poate fi predată prin CoRT.”
Profesor David Perkins
Harvard Graduate School of Education
Ce îmi place cel mai mult la acest program este că îi încurajează pe copii si tineri să aibă idei, să gândească practic și în perspectivă, îi învață să vadă lucrurile din jur din mai multe unghiuri și să gândească înainte să aleagă. Într-un cuvânt, să gândească cu mintea lor proprie situa;ii practice de viață, ceea ce mi se pare o achiziție uriașă pentru evoluția lor și pentru toate alegerile care îi așteaptă de acum înainte.
Acest program rulează în multe școli și centre de învățământ din lume (inclusiv la nivel universitar), eficiența lui este probată în cei peste 35 de ani de existență, de cei peste 7 milioane de stundenți și de o serie de studii care au fost făcute înainte și după derularea unui program CORT.
Primul modul, numit și CORT 1 cuprinde strategii și instrumente de gândire simple și extrem de eficiente, ce vor sta la baza tuturor celorlalte module. Lecțiile cuprinse în CORT 1 sunt:
- PMI (Plus, Minus, Interesant – gândim SEPARAT aspectele pozitive, apoi negative, apoi alternativele și posibilele variații ale unei situații)
- CTF (Consideră Toți Factorii – analizăm o problemă/situație pe toate părțile, din toate unghiurile)
- REGULI (Recapitularea primelor două lecții, sub forma discutării unor reguli. Una dintre lecțiile favorite ale elevilor.)
- C&U (Consecințe și Urmări, una dintre cele mai utile lecții din program, îi învăță ce înseamnă consecințe pe termen scurt/ mediu/lung, și că ce e benefic pe termen scurt uneori nu mai e așa plăcut pe termen lung, și invers.)
- ȚSO (Ținte, Scopuri, Obiective)
- PLANIFICARE (Însumează toate lecțiile de până acum, facem planuri de afaceri.)
- PRIORITĂȚI (Până aici importantă a fost generarea de idei, în lecția asta important este să selectăm ce e important și să prioritizăm.)
- APA (Alternative, Posibilități, Alegeri. Analizăm mai multe situații, oferim cât mai multe alternative despre cum au apărut situațiile respective și ce alternative de acțiuni sunt.)
- DECIZII (Învățăm să luăm o decizie după ce am analizat toți factorii implicați – CTF, obiectivele – ȚSO, Prioritățile, consecințele – C&U, și ce alternative avem – APA)
- PVA (Punctul de Vedere al Altora. Analizăm cîteva situații din punctul de vedere al celor implicați, vedem că o situație poate arăta diferit prin ochii altora.)
Toate lecțiile se bazează pe exemple clare, din care elevii își extrag principiile, pe care le și discutăm împreună și pe parcursul, dar și la finalul lecției. Durata lecțiilor este de o oră, se lucrează și individual (sunt solicitați să dea răspunsuri pe tot parcursul lecției), dar și în grup.